Uppvärmd och redo!

Ni vet känslan när vi stiger upp på morgonen, föreställ er den. Känslan av att man inte kan ta ett enda steg från sängen innan man har sträckt på sig så armarna blir minst 3cm längre. Den känslan vi alla borde lyssna på, oavsett om vi försovit oss på morgonen eller inte. Dagens allra första uppvärmning. Den uppvärmning som vi människor ibland tummar på när vi inte riktigt har tid. Hundar däremot, hundar precis som små barn tummar aldrig på denna uppvärmning. Dom tar sig tiden att lyssna på kroppen och göra som den säger. Det som då skriker efter lite uppvärmning är våran fascia. Bindväven som omsluter och sammanlänkar hela våran kropp och alla dess system. Efter en natts sömn har den klibbats ihop och förkortats, den behöver då aktiv sträckning för att fyllas på med ny och fräsch vätska. Det är dock inte denna uppvärmningen jag nu vill prata med er om, utan den uppvärmning som sker innan träning/tävling. Den vi aktivt måste utföra för våra hundars skull.
Ställ dig själv frågan, om du skulle delta i ett triatlon. Skulle du ställa dig kall på startlinjen? Mest troligt inte, för att du vet hur stumma benen känns innan man blivit varm, precis samma gäller för hundar♥  

På humansidan vet vi sedan länge att uppvärmning endast har fördelar, kanske ännu viktigare än det vet vi också att bristen på uppvärmning kan ha stora konsekvenser.
Här har du några konkreta exempel.

Ökad prestationsförmåga. En uppvärmd muskel kommer att kunna prestera 30% bättre än en kall. Men varför? Jo, när hundarna börjar röra på sig sätts blodcirkulationen igång och blodkärlen vidgas så musklerna syresätts bättre. Om vi börjar jobba hunden i ett för högt tempo utan tillräcklig uppvärmning kommer inte blodet hinna pumpa ut tillräckligt med syre till musklerna. De drabbas då av en syreskuld som i sin tur resulterar i mjölksyra. Har kroppen väl hamnat i det läget måste den jobba hårt för att komma ikapp, vilket är fysiskt påfrestande och medför att hunden inte kommer prestera lika bra. Och de allra flesta vet hur mjölksyra känns, utöver Johaug och gänget är det få som kan fortsätta prestera trots mjölksyra med ens nära samma kapacitet. 

Ökad temperatur. När temperaturen ökar i kroppen medför det att kemiska processer i kroppen går snabbare. Alltså, det ökar aktiviteten i cellerna och förstärker nervernas förmåga att skicka signaler och därmed förbättrar det också hundens koordination. När hunden sen jobbar kommer signaler tas upp via syn och tassar som då snabbare kan skickas från hjärnan till musklerna så dom vet hur de ska agera vid nästa uppgift. Både nervsystem och muskler förbereds då på den typ av rörelse som ska utföras under arbetet. Allt detta sker i synnerhet när vi värmer upp i form av liknande rörelser som hunden ska utföra under arbetet.

Minskad skaderisk. Som jag skrev i inledningen blir både muskelvävnaden och bindväven i musklerna förkortade och torra när vi vilar. Värmer vi upp kommer dessa då gradvis bli smidigare och mer elastiska. Man tror att musklerna kan bli upp till 10% längre efter uppvärmning än under vilan, den ökade längden och elastisiteten i vävnaderna minskar tillsammans med allt annat i sin tur risken för muskel och sensträckningar. Även lederna gillar uppvärmning. När kroppen blir varm ökar ledvätskans smörjförmåga och iom att lederna blir bättre smorda kommer skaderisken i dessa minska. Ni vet som ett gummiband som legat i solen lite väl länge. Torrt och fnasigt. Det som tidigare kunde expandera till dubbelt sin omkrets kan nu endast dras i någon centimeter innan det brister. Tänk er ungefär det fast i musklernas ouppvärmda senor.

 
Innan jag avslutar vill jag också prata om en vanligt förekommande fråga. "Hur länge håller sig hunden varm?" Det är en svår fråga eftersom allt är väldigt individuellt och även yttre faktorer såsom vädret påverkar. Men utgå ifrån att om din hund behöver 15-20minuters uppvärmning så krävs max lika lång väntetid innan värmningen går ur kroppen. Därför är det viktigt att fortsätta hålla hunden varm om det blir längre väntetid än du planerat. 
 
Så, ut på träning och tävlingsbanorna och kör hårt. Men först efter en ordentlig uppvärmning
Mvh, Emelie, Hundfysioterapeut.  

 

Senaste inläggen

Kommentera gärna:

Senaste kommentarer

Senaste inläggen

-

Bloggarkiv

Länkar

-